3 tips til en ferie med optankning
 
Som stresscoach møder jeg ofte klienter, som i mange år ikke har afholdt ferie. I hvert fald ikke ferie, hvor de har haft god mulighed for at tanke ordentligt op. Dvs. de har ofte holdt ferie, hvor de ikke mindst i tankerne er tilbage på job flere gange dagligt og ofte også reelt i form af tjek af telefonopkald, e-mails og sms. Ikke sjældent er det den der med; jeg skal liiiiiige – og så ender de med at tilbringe flere timer med arbejde på det tidspunkt, hvor de skulle have ferie.

Måske kender du det selv? Forklaringerne er mange – jeg hører ofte følgende:
 
  • Der er ikke andre end mig, der kan løse de(n) opgave(r)
  • Det tager ikke ret lang tid og betyder ikke så meget
  • Så er der ikke så meget, når jeg kommer tilbage
  • Jeg kan ikke lide, ikke at have viden om, hvad der sker

Se hvilke undskyldninger – ups, forklaringer – du selv kan komme på…

At holde fri på en måde, hvor vores krop og sind virkeligt får en pause, er ofte svært for mange. Især fordi de måske ikke altid er lige opmærksomme på, hvordan deres valg påvirker dem på den lange bane.
Hvis noget af ovenstående får dig til at reflektere lidt og måske endda overveje, hvad du kan gøre for at støtte dig selv i at få en virkeligt opbyggende ferie, så kommer her 3 hurtige tips:
 
  1. Lig arbejdet HELT fra dig: Stop e-mail synkronisering og hvis du ikke har separat arbejdsmobil, så flyt de arbejdsmæssige apps ud på en side, så du skal scrolle for at finde dem. Stil din telefon om til en kollega og /eller sæt telefonsvarer på. Ved eventuelle tanker om jobbet, så mind dig selv om, hvor du er lige nu og hvad du laver – træk opmærksomheden tilbage til nuet. Hvis du er kommet så meget i balance, at din kreativitet er vågnet, så skriv eventuelle ideer ned – så glemmer du dem ikke og du bruger dermed ikke plads i hjernen til at skulle huske på det
  2. Slip forventningerne til hvordan ferien skal være: Uden forventninger til hverken dig selv eller andre bliver der bedre plads til at følge det, som du/I har lyst til. Samtidig skaber det ikke pres for at skulle gøre noget bestemt, hvis det måske ikke kan lade sig gøre eller der bare ikke er lyst eller overskud til det. Der bliver mindre plads til skuffelser og bedre plads til at være kreative og bare nyde
  3. Træk vejret: Ja, det kan virke mærkeligt at skulle minde om at trække vejret, for det sker jo helt automatisk? Jo, men ikke på den mest optimale måde. Mange er kommet ind i en rytme, hvor vejrtrækningen foregår meget overfladisk, i den øverste del af brystet. Dvs. de er kommet væk fra det naturlige åndedræt, som ses bedst ved at kigge på et sovende spædbarn; hele torsoen hæver og sænker sig. Det lange, dybe åndedræt er med til at berolige nervesystemet, så efter lange perioder med mange gøremål mm., kan det være godt at have fokus på at få trukket vejret korrekt. Så tag gode pauser med vejrtrækningsøvelser – de er så lette at lave, når du alligevel sidder eller ligger ned.
 
Måske kommer der hurtigt tanker om at skulle starte på job igen – og disse tanker kan skabe negative følelser. Du overvejer måske at skulle skifte job, men er i tvivl om det er det rigtige. Så er det måske ikke nødvendigvis et jobskifte der er brug for, men et kig på gamle mønstre og vaner. Måske er der noget der kunne ændres i din dagligdag, så den hænger bedre sammen. Under alle omstændigheder, så lad ferien være fri til at slappe af, hygge dig med din familie, venner eller blot dig selv, hvis du har brug for det. Brug ferien på optankning, så du har overskud til at kigge på hverdagen, når ferien er overstået.

Måske sover du dårligt og vil gerne arbejde lidt med at få en bedre søvn. Så brug ferien til at få sovet. Start eventuelt med det helt enkle; gå i seng når du er træt og sov uden vækkeur. Se hvor mange timer du reelt sover, når det foregår på den måde. Måske får du for lidt søvn i det daglige, hvilket kan gøre det ekstra vigtigt at holde ferie og give plads til søvnen.

De næste uger vil jeg selv have fokus på at få projekter på plads til start efter ferien og samtidig geare ned, så jeg er flyvende, når ferien indfinder sig. På den måde skaber jeg plads til at slappe helt af og samtidig nyde at være kommet i mål med noget af det, jeg har haft fokus på i årets første måneder. Der vil være ting, der ikke kan lande lige nu, dem vil jeg sætte på hold og vide, at de stadig er der, når min velfortjente ferie er overstået ;-) 

Jeg ønsker dig en fortsat herlig sommer – og RIGTIG GOD FERIE!

www.mindinbalance.dk