Jeg var på vej hjem fra en opgave på Bornholm, hvor jeg har supporteret to teams på en skole med supervision og udvikling, da jeg faldt over dette neonskilt: ”We all carry something in our bagage”. Det hang meget godt placeret lige ved skranken til indtjekning af bagage   Men mine tanker gik med det samme til noget af det, som vi havde haft fokus på, nemlig vores forskellige baggrunde, oplevelser, erfaringer osv., som gør os forskellige og alligevel ens. Vi er ens fordi vi alle bærer rundt på både godt og skidt og vi er forskellige fordi ”bagagen” er forskellig, men også fordi vi tillægger den forskellig betydning.

At have en tung bagage kan være dyrt – hvad enten vi skal ud at flyve eller blot leve vores liv. Og lidt som når vores bagage er kørt hen af slisken på vejen ud til flyvere, så er vi måske ikke længere bevidste om den: den lever sit eget liv indtil vi genforenes på ankomststedet. Sådan kan det også være med vores mentale bagage – vi glemmer den. Det betyder dog ikke, at den ikke er hos os, den er blot mindre bevidst og kan stadig være med til at farve vores valg, vores tanker og vores følelser.

Det er min erfaring, at når vi har udfordringer eller oplever at vi ikke kan komme videre / træffe nye valg, så er det ofte dét, der står i vejen. Altså det ubevidste som stadig er der, men som vi ikke helt ”har styr på”. Når jeg arbejder med mine klienter, så kigger vi blandt andet på det, der kan komme til at stå i vejen for den ønskede forandring. Det er tit nogle gamle overbevisninger eller erfaringer, som ikke længere er givende for os, der kan påvirke vores evne til at skabe forandringen.

For et stykke tid siden var en af mine klienter ærgerlig over, at hun ikke kunne få sagt fra overfor en veninde, der gennem en længere periode var blevet mere og mere grænseoverskridende i sin adfærd. Deres venskab var ikke nyt, men følelsen af frustration og tristhed når de skiltes blev mere og mere påtrængende. Da vi kiggede lidt nærmere på det hun oplevede, kunne hun godt genkende følelsen – den havde hun også oplevet da hun var barn og havde en skoleveninde, som hun sagde fra overfor, da veninden begyndte at drille hende og gøre nar. Resultatet var at hun mistede veninden og i lang tid følte sig meget alene. Den naturlige indlæring vi har som børn skabte hos min klient en viden om, at det er ”farligt” at sige fra overfor en veninde; tabet er værre end at blot finde sig i den uønskede adfærd. Det har betydet at hun gennem livet har oplevet grænseoverskridende adfærd, som hun ikke har kunnet sige fra overfor. Med udgangspunkt i det kunne min klient tage fat om den nuværende situation og fik talt med sin veninde om, hvad hun oplevede i deres relation. Det interessante var, at veninden slet ikke var klar over, at hun havde ændret adfærd, som havde grobund i en for hende svær tid og hun blev meget ked af det. Den ærlige snak gav deres venskab en dybde, som de begge var klar til og havde behov for.

Det er denne type af oplevelser, jeg som coach har stor glæde af; at kunne supportere mine klienter til en større selvindsigt, der sætter dem i stand til at passe godt på sig selv og til at skabe en ønsket forandring. Til glæde og gavn for ikke kun dem selv, men også dem omkring dem. Jeg arbejder derfor altid med udgangspunkt i, at min klienter kan få indsigt i den overflødige bagage de slæber rundt på, så de kan give slip og skabe forandringer.

Har du lyst til at arbejde med at optimere din bagage – i hvert fald den mentale af slagsen (Marie Kondo er bedre til den fysiske slags  ), så kontakt mig gerne på berit@mindinbalance.dk.

Jeg ønsker dig og dine kære et fredeligt og givende nytår.
www.mindinbalance.dk