Selvkritik – den værste kritik
- når din indre dommer gør livet svært at leve
 
 Jeg møder næsten dagligt klienter, der dømmer sig selv voldsomt – som har en rigtig modbydelig stemme indeni, og som er virkeligt god til at nedgøre sig selv. Og det i en grad, som kan gøre livet svært.
 
Du kender den sikkert udmærket; det er den stemme, der kan sige ting som:
  • det er bare ikke godt nok!
  • det er simpelthen for dårligt, at du ikke…
  • du burde altså også…
  • hvorfor gør du ikke…
  • hvorfor siger du ikke…
  • du kan da heller aldrig…
  • du er så grim at…
  • du ser fed ud…
Ja, fortsæt selv – du har helt sikkert en sætning i hovedet lige nu?
 
Den indre kritiker er vanskelig at håndtere – for hvornår får du fred? Hvordan slipper du fri af den? Og så er den svær, fordi ingen modsiger den eller står op for dig, hvis du ikke selv kan. Den påvirker os voldsomt. Vi er ikke bevidste om, at den har rod i gamle overbevisninger, eller at den ikke taler sandt og er helt ude af proportioner; fordi de gamle overbevisninger fortæller os noget andet.
 
Selvkritik er slemt – og rammer stressramte hårdt, som ofte i forvejen ikke føler, at de slår til, er gode nok, stærke nok osv.  De er endnu mere sårbare overfor denne stemme og den GØR ONDT VÆRRE! For andre virker det handlingslammende; for hvordan kan vi handle, hvis vi hele tiden nedgør os selv og dermed ikke kan finde selvværdet til at handle eller skabe en ønskelig forandring?
 
Så hvad kan vi gøre? I første omgang er blot det, at blive bevidste om den negative dialog, et stort skridt i den rigtige retning. Og begynde at se på, hvad den går ud på – hvad tager den udgangspunkt i? Hvad drejer det sig ofte om? Det kan give en indikation af, hvad der er på spil, så vi har en mulighed for at arbejde med den. For stoppe, det skal den! Indre selvkritik kan vi ikke holde til i længden og det værste er, at den er selvforstærkende og kan blive selvopfyldende, fordi vi til sidst ikke kan se andet end det, som den indre kritiker hele tiden siger til os: ”Det var jo det, jeg sagde!”  
 
Jeg ønsker dig et rigtigt dejligt efterår, hvor du har fokus på det, der nærer dig og bruger den kommende tid til at sørge for at stresse af. Det er tid til at geare ned, helt som naturen, der også begynder at stoppe op. En tid, hvor du vælger at trykke på mute-knappen, så du lukker munden på din indre kritiker.  Afsæt tid til at fylde tanken op igen. Hvis du føler, du kunne have glæde af noget hjælp til det, så kontakt mig her for en lille snak om, hvordan jeg vil kunne supportere dig.
 
Nyd efteråret – og husk at komme ud i naturen og nyde de smukke farver, der snart omgiver os.
 
Efterårshilsner
Berit Schrøder
www.mindinbalance.dk