This too shall pass
Persisk ordsprog
 
 I denne tid, hvor Corona virussen har sat hverdagen på hovedet og hvor de fleste bliver påvirket af effekten af den, må selv stresscoachen arbejde med at holde stressniveauet nede. Et helt overordnet værktøj, som jeg selv benytter lige nu, er det som overskriften hentyder til; intet er vedvarende, hverken det vi vurderer som godt, eller det vi vurderer som skidt. Når jeg er ekstra optaget af det lige nu, så er det fordi vi – når frygten fylder – ofte bliver fanget i øjeblikkets frustration, angst eller handlingslammelse, og glemmer netop det! For det går over igen. Måske ikke som vi ønsker det skal, eller i det tempo vi gerne ser, men det vil gå over.
 
Lige nu benytter jeg min hvilepuls som måleredskab for, hvor påvirket jeg er af den situation, som vi alle står i lige nu: Nemlig usikkerhed og uvidenhed om fremtiden. Når vi oplever fundamental usikkerhed, vil vores overlevelsesevne træde i kraft og igangsætte kamp-flugt responsen, bedre kendt som stressresponsen. Uden at gå i dybden med det, så vil responsen bl.a. hæve blodtrykket og dermed pulsen. Det vil sige, hvis vi holder øje med hvilepulsen, kan vi også holde øje med vores stressrespons. Og lige nu er min hvilepuls faktisk lavere end i februar måned. Det, selvom jeg er soloselvstændig og lige nu uden nok indtægt til at dække mine faste omkostninger!
 
Så hvad er det jeg gør anderledes eller mere af lige nu?
 
  • Ser kun nyheder max. 2 gange dagligt – ingen løbende streaming af Corona news, men holder mig opdateret
  • Prioriterer min søvn yderligere – dvs. giver mig selv mulighed for minimum 8 timers søvn – gerne 9
  • Har udelukket koffein helt – drikker stadig min latte, blot koffeinfri
  • Sørger for at gå nogle lange ture i naturen hver dag – i områder uden for mange mennesker, hvor mit fokus er på alle de fine forårstegn
  • Laver god mad med ekstra fokus på proteiner og de sunde fedtstoffer – nu er der ekstra tid og overskud til at prøve nye ting af, til at indføre nye vaner
  • Nyder tid med min kæreste – og er i digital kontakt med de nære og kære, både inden- og udenlands; faktisk mere end normalt
  • Jeg nørder! Jeg lærer en masse nyt om spændende emner - blandt andet mere om søvn og dens betydning – hurra for online undervisning!
  • Øger mit fokus på taknemmelighed – tænker på alt det, jeg er ekstra taknemmelig for lige nu og som også er en del af mit liv.
 

Flere af disse tiltag er også måder at ”aflede” på – dvs. for en tid at glemme lidt, hvad der foregår lige nu. Det er ikke ensbetydende med, at jeg ignorerer virkeligheden eller pakker mine følelser væk, men det betyder, at jeg kan være kreativ og rolig i den situation, som vi står i lige nu. Jeg er med mine følelser og anerkender dem, men jeg bliver ikke siddende i frustrationen, tristheden eller bekymringerne for længe. Så brug endelig lidt afledning og gør ting, som du glædes ved, eller hvor du glemmer dig selv lidt.
 
For fremtiden kommer, dette her vil også gå over! Og når den tid kommer, vil jeg selv gerne være klar til igen at supportere mine klienter på bedste vis – nu med endnu mere viden og overskud. Det kan en krise nemlig også bruges til; at blive klogere, ændre nogle vaner og måske ændre retning til noget endnu bedre.
 
Hvis du har udfordringer med at holde stressresponsen nede i alt det, der sker lige nu eller du har brug for redskaber til det, så kontakt mig gerne på berit@mindinbalance.dk.
 
Rigtig god - og stressfri - påske!