En luksus eller en nødvendighed?

En leder jeg supporterer, havde forleden fået en lille opgave da hun er ved at få øjnene op for vigtigheden i at kunne skabe ro til de arbejdsopgaver, som kræver koncentration og bedst udføres uden afbrydelser. Hun har fundet det svært ikke at være tilgængelig for sine medarbejdere, når de har brug for det og er nu ved at øve sig i at skabe den nødvendige ro. I første omgang brugte hun mig som undskyldning – det er helt ok for mig – og hun sendte mig ovenstående foto. Det har været en øjenåbner for hende på flere planer, da vi også arbejder med underliggende overbevisninger og gamle mønstre, men vigtigst er, at hun samtidig er med til at ændre kulturen i organisationen. Som leder viser hun at det er OK at have behovet for roen og det er OK at bede om det. Da det er et emne jeg ser som ekstremt vigtigt for langt de fleste af os, bad jeg om lov til at dele det print, som hun satte på døren i forbindelse med denne artikel.

Jeg støder nemlig ofte på ledere og ansatte, som har udfordringer med at skabe ro nok til at løse deres arbejdsopgaver. Mange nævner udfordringer med at blive forstyrret eller afbrudt. Det kan være pga. arbejde i storrumskontor, afbrydelser i form af andre kolleger, mails og online beskeder eller generelt koncentrationsbesvær, hvilket også kan være et stresssymptom.

Det ligger i langt de flestes adfærd i dag, at vi afbrydes eller afbryder os selv mange gange i løbet af en dag. Det er der mange årsager til, men det jeg gerne vil tale lidt om, er den pris vi betaler og hvad det gør ved os. For hvorfor er det et problem, tænker du måske? Det er et problem, når vi ikke evner at holde koncentrationen i længere perioder ad gangen, fordi vi har vænnet os til afbrydelserne. Når vi igen og ingen skal samle tråden op. Det er ineffektivt og stressende for hjernen og kan på sigt have negativ indvirkning på vores stressniveau.

Det viser sig som oftest ved at vi har svært ved at holde koncentrationen, har lettere ved at lade os forstyrre af omverdenen og ofte griber ud efter telefonen eller åbner mailen for lige at tjekke. Det kan også være frustration over at føle sig afbrudt – vi reagerer måske uhensigtsmæssigt overfor kolleger eller familiemedlemmer i situationer, hvor de forsøger at komme i dialog med os mm.

En del af disse afbrydelser kan vi selv tage ansvar for. Du kender måske de helt simple – hvis ikke, så giv dem en chance:

·       Slå notifikationer fra! Det gælder både på mobilen og på PC’en

·       Vælg tidspunkter til håndtering af f.eks. mails – afgræns læsning til disse tidspunkter. Du kan evt. sikre at mailen ikke synkroniserer hele tiden eller helt lukke mailen ned

·       Lad dine kolleger vide, hvis du sidder med stof, der kræver din koncentration og bed om ikke at blive forstyrret

·       Brug høretelefoner, hvis støjniveauet er for højt

·       Gør det til en vane at lægge din mobil eller tablet fra dig – i tasken, i køkkenet eller bare nogle meter væk, så du skal rejse dig for at komme til den

Men den del, som mange ikke er så bevidste om, er at skabe mental ro i løbet af dagen. Langt de fleste er i mentalt over load en stor del af tiden, især i løbet af en arbejdsdag / hverdag. Vi er ikke skabt til konstant at være på, at hjernen hele tiden skal forholde sig til mange ting hele tiden. Vi har ikke længere nogle helt naturlige mentale pauser – især ikke, når vi benytter mobiler osv.

Det kan måske føles som en luksus at skabe det uforstyrrede rum, men set ud fra et stressmæssigt synspunkt, så er det en nødvendighed. Når vi gentager et mønster – f.eks. griber ud efter mobilen igen og igen - skaber hjernen et mønster og den dårlige vane er skabt. Det gode er, at vi godt kan arbejde med at skabe nye vaner, der er mere støttende for os mentalt og dermed også stressmæssigt. Ud over de ovennævnte forslag, så er det til stor hjælp også at skabe nogle mentale pauser, dvs. pauser hvor hjernen kommer ned i gear. Det kunne for eksempel være:

·       Meditation

·       Vejrtrækningsøvelser

·       Hemisfærisk synkronisering

Det behøver ikke være svært! Det kræver blot 10-15 minutter dagligt – eller bare nogle minutter flere gange om dagen. Sæt et realistisk mål – hvad vil kunne lade sig gøre? Hvad er du villig til at prioritere?

Hvis du gerne vil tage ansvar for din egne mønstre og for at skabe det vigtige mentale pusterum, så tag de første skridt i den retning og giv dig selv lov til at mærke, hvad der sker når du gør det. Den betydning de mentale pauser har på vores helbred og velbefindende kan ikke fremhæves nok – og fra stress coachens stol, så er det en nødvendighed for os alle.

God pause!