Hjemmearbejde
Nyt år – nye vaner?
 
Så kom vinteren – og næsten samtidig lukkede Mette landet ned igen. For mange betyder det en tilbagevenden til en arbejdsdag i eget hjem. Siden marts 2020 har jeg talt med mange klienter, for hvem dette er dagligdagen: at arbejde hjemmefra og uden særligt nær social kontakt. For mange både en gave og en forbandelse. For hvem har ikke haft glæde af at kunne sove længere, når transporten ikke længere var et behov – eller at kunne spise frokost med partner eller børn – eller gå en tur midt på dagen osv. Der har også været gode ting ved hjemmearbejdet.
MEN. Det at arbejde hjemmefra kræver nye vaner eller i hvert fald at vi gør mange ting anderledes, hvis vi skal have et godt og stressfrit arbejdsliv væk fra arbejdspladsen. Dvs. hvis vi skal have det godt og fungere i dagligdagen. Mange oplever udfordringer som blandt andet manglende eller dårlig søvn og manglende overskud.
For mine klienter har det især hjulpet at have fokus på blandt andet 3 områder:
  • Struktur
  • Pauser
  • Luk ned
Mennesker er generelt vanedyr, vi kan bedst fungere når vi nogenlunde ved, hvad der skal ske. Det skyldes hjernens topprioritet nummer et; overlevelse. Kort sagt – med Peter Lund Madsens ord – så skal hjernen træffe den rigtige beslutning på det rette tidspunkt. Og det gør den bedst, når der ikke sker alt for meget nyt eller anderledes, som hjernen skal tage stilling til, især hvis det er noget som potentielt kunne være farligt.
Derfor trives mange af os med vaner og struktur og hjernen skaber hurtigt mønstre til at støtte det. Det kan dermed være en fordel at skabe en ny struktur og nye vaner til at støtte arbejdsdagen, der finder sted i hjemmet. Altså fra du står op til du afslutter arbejdsdagen – evt. også lidt struktur i fritiden, så denne også bliver støttende. Og til børnefamilierne; det er ekstra vigtigt med struktur for jer, da mange børn trives bedst med at vide, hvad der skal ske hvornår. Lige i øjeblikket taler jeg med flere om hvilken struktur der giver bedst mening for den enkelte, da det ikke giver mening at generalisere. Så hvis du får lyst til at skabe lidt mere struktur, så tag udgangspunkt i dine / jeres behov. Og husk at forventningsafstemme med chef, partnere, familie mv. Så er der mindre risiko for konflikter.
Pauser er vi for dårlige til helt generelt, det er der skrevet flere kloge ord om. I denne forbindelse vil jeg blot sige, at når man arbejder hjemmefra, så kommer der ikke nødvendigvis nogen og vil tage en hurtig kop kaffe eller en kort sludder – den måde mange af os får holdt pause på. Så vær opmærksom på, at du ikke sidder for længe bag skærmen uden en mental pause og sæt evt. alarm på kalender som en reminder.
Hvilket fører mig over i det sidste punkt, nemlig at lukke ned. Det kan være fristende blot at lade sin PC / sit arbejdet stå klar til at man liiiige kan tjekke mailen eller arbejde videre. Men det giver ikke mulighed for at koble fra og gøre noget andet, hvilket vi alle har brug for. Så når arbejdsdagen er slut, så luk arbejdet ned, sæt evt. autosvar på mail mv. og kom væk fra arbejdet. Det kan måske være en udfordring, hvis du ikke gør
 
det normalt, men så kunne dette være en chance for at ændre lidt på tingene og sænke dit generelle stressniveau?
Når alt dette så er sagt – så er vi bare forskellige! Måske er din situation helt anderledes, men jeg håber alligevel du har haft glæde af lidt af dette lille skriv. Rigtig god - og stressfri – vinter!